-->

24 Temmuz 2011 Pazar

Kan uyuşmazlığı nasıl tedavi edilir ?

Anneyle bebek arasındaki kan uyuşmazlığı, sadece annenin kanının Rh(-), babanın kanı Rh (+) olduğu zamanlarda meydana gelebilir.


Böyle bir durumda ilk doğumdan sonra rh (+) bebeğin kanı anne ile karışır, buna karşılık olarak antikor üretimi oluşur ve annenin ikinci hamileliğinde bebek ile kan uyuşmazlığı problemi etkisini gösterebilir.


Doğumdan başka düşük, dış gebelik, kürtaj ve amniyosentez türü durumlarda da kan uyuşmazlığı meydana gelebilir.


Kan uyuşmazlığı sorununda iğneyle tedavi ve kan değişimi gibi uygulamalara başvurulur. Hamilelik sırasında bebeğin kan grubu belli olmadığı için, anneye koruyucu rheogam iğnesi yapılmaktadır. Doğumun ardından bebek eğer Rh (+) kan grubundaysa iğne devam eder. Tedavi sırası şu şekildedir.


1-     Hamileliğin 28. haftasında ve bu haftadan sonra kanama görülmemesi için bu iğne yapılmaktadır.


2-     Rh (+) bebeğin doğmasının ardından 72 saat içerisinde annenin kanında antikor üretiminin önlenmesi için rheogam iğnesi yapılmaktadır. Bu iğneler peş peşe birkaç doz olarak yapılmaktadır.


3-     Hamilelik esnasında kordosentez, dış gebelik, düşük, kürtaj ve amniyosentez gibi durumlardan birisini oluşursa yine 72 saat geçmeden rheogam iğnesi yapılabilir.


4-     İğne tedavisiyle birlikte anne karnında belli tarihler arasında kan değişimi uygulanarak hamilelikte problem yaşanması önlenebilir.


 



Naptik Lan Biz

0 yorum:

Yorum Gönder

Anasayfaya Üste Git Copyright © 2011 Hayata PanTik At!... ®