-->

13 Haziran 2011 Pazartesi

Klima Nasıl Isıtır?

Klimanın ısıtması sistemi termodinamik ile doğrudan alakalıdır. Aslına bakılırsa klimaların yapılış amacı soğutmaktır. Çünkü ortamda ki nem dengesinin değiştirilmesi soğutma sistemlerinde daha mantıklı sonuçlar elde etmiştir. Ama soğutma işleminin şiddetle isteneceği kadar sıcak yazlar geçirilen yerlerde kışında bir miktarda olsa ısıtmaya gerek duyulmaktadır.


Bu noktada devreye yine klima girmesi için bir ısıtma sistemi de klimalarda oluşturulmuştur. Isıtma sistemi ise soğutma sistemi ile aynı mantıkta çalışmaktadır. Klimanın içinde tutulan akışkan ısıtılır ve fazı değiştirilerek gaz hale getirilir, sonradan içeriye girmeden önce tekrar sıvı faza geri döndürülür ve içeriden bir miktar hava çekimi sağlanır. İçeriye sıvı halde verilirken ortam da bulunan yoğunluk farkından dolayı hava fazına geçerek içeriyi ısıtır.


Klimanın ısıtma ihtiyacı günümüzde soğutma ihtiyacı kadar çok ilgi görmektedir. Çünkü günümüzde en az yakan infrared ısıtıcılar bile en çok yakan klimalardan daha masraflıdır. Hal böyle olunca orta ölçekli soğukların yaşandığı mekanlarda ısıtma işleminin klimalar yardımıyla yapılması çok mantıklı olmaktadır.


Klima yapısı gereği ortamda bulunan nem miktarını değiştirerek iklimlendirme özelliği sağlayan bir cihazdır. Klima ile ısıtılan bir oda ile kalorifer ile ısıtılan bir oda arasında ciddi rahatlık farkı bulunmaktadır. Kalorifer ile ısıtılan odanın daha kuru ve nem açısından verimsiz olduğu açıktır. Oysa klima nem dengesini devamlı olarak koruduğu için daha rahat etmenizi sağlayan bir sistemdir.


Günümüzde inverter klima sayesinde içeride bulunan havanın ne kadar ısıtılacağı kendiliğinden ayarlanabilmektedir. Bu da çok mantıklı ve kısa sürede ısınma anlamına gelir. Aynı zamanda bu klimalar ile ısınmanın son derece ekonomik olduğunu söylememize gerek yok sanırım.



İklimlendirme çalışması oldukça ciddi bir iştir. Size kışın ortasında yazı yaşatabilir. Bu durumda hasta olmamak için belirli bir ayarda sabitlemek en mantıklısıdır. Uzmanlar doğrudan klima altında kalmanın sağlıksız sonuçlara sebep olduğunu bildirmektedir. Bu sebepten dolayı klima çalışırken kendinizi biraz korursanız olumsuz sonuçlardan korunabilirsiniz. İnverter klimalarda ise bu sonuçlara kesinlilkle mahal verilmemektedir. Çünkü dikine ısıtma teknolojisi sayesinde hava ile temas etmenizi engellemektedir.


 



Naptik Lan Biz

0 yorum:

Yorum Gönder

Anasayfaya Üste Git Copyright © 2011 Hayata PanTik At!... ®