-->

12 Haziran 2011 Pazar

Kıbrıs Gezilecek Yerler

Kıbrıs’ta yerleşime ait ilk kalıntılar neolitik çağa aittir. Defalarca el değiştiren Kıbrıs, 1570 senesinde Lefkoşa’nın Osmanlı devleti tarafından ele geçirilmesi ile 300 yıl gibi bir süre Osmanlı toprağı sayıldı.


Kıbrıs tamamen bir tarih adasıdır. Her bölgesinde ünlü isimlere ve devirlere ait kalıntılar vardır.


Girne Kalesi; 7. Yüzyılda araplara karşı şehrin korunabilmesi için yapıldı. Kalenin yenileme işlemi 1373 yılında Cenevizliler kuşatmasıyla durdurulmuş ve sonra devam edilmiştir. Venedikliler şehri aldıklarında Osmanlıya karşı inşa etmiş fakat bu önleme karşın 1570 senesinde Osmanlı’ya teslim etmişlerdir.


Byffaveneto Kalesi; Girne dağlarında 950 meyre yükseklikte olan kale, lüzinyalılar zamanında hapishane olarak görev görüyordu. Adı Aslan Şatosu olarak bilinirdi. Buffavento kelime anlamı rüzgara boyun eğmeyen demektir. Kaleden bakıldığında toros dağları ve lefkoşanın mükemmel manzarası görülebilir.


Bellepais Manastırı; Gotik mimarının eşsiz örneklerinden birisidir. Beşparmak dağları eteklerine kurulan bir kaledir. Adı fransızcada Barış manastırı anlamı taşır.


Türk milletinin Kıbrısı almak üzere olduğu zamanda venedikliler lefkoşayı savunmak için kentin etrafındaki eski lüzünya surlarının yerine 1567 senesinde lefkoşa surlarını yapmışlardır. Daire biçiminde 3 mil çevresi bulunan surların üstünde her biri bir kale sayılacak 11 tane burç ve 3 tane kapı bulunur.


 



Naptik Lan Biz

0 yorum:

Yorum Gönder

Anasayfaya Üste Git Copyright © 2011 Hayata PanTik At!... ®