Gaziantep’te paleolitik, neolitik, kalkolitik, tun devrine, hitit, med asur pres İskender Selefkosler roma, bizans, abbasiler ve Selçuklulara ait birçok eser yer alır. Hitit döneminden sonra Gaziantep önemli bir dini merkez haline gelmştir. Hitit baş tanrısı olan Teşupun kutsal şehri olarak bilinir.
İsmi ile anılan Antep fıstığıyla birlikte bu yöre murfak sanatıyla da ünlüdür. Yöreye özgü olarak yapılan baklava ve lahmacun tarzı Antep spesiyaliteleri ünlüdür. Ayrıca bakır ve sedef işlemeli mobilyaları kesinlikle görmeniz gerek.
Kilis; Suriye sınırına yakın bir bölgededir. Gaziantep yolu üstünde yer alan Kilis, Asurluların arşivine kilizi olarak girmiştir. Kilis, pamuk ve ipek dokumacılı için ayrıca deri ürünleri açısında önemli bir yerdir.
Gaziantep Kalesi; Türkiye’de günümüzde ayak kalan en iyi kale örneklerinden birisidr. Kalenin ne zaman ve kimin yaptırdığı bilinmemektedir. Kale üstünde hamam kalıntısı, sarnıçlar ve birçok değişik yapı kalıntısı vardır.
Dülük Antik Kenti; Gaziantep merkezinin 10 kilometre kuzeyinde, günümüzde dülük köyünde, tarihi ipek yolunun üstünde bulunur.
Karkamış Harabeleri; Gaziantep şehir merkezine 75 kilometre uzakta, Mezopotamya havası orta kısmında bulunan karkamış, antik çağda doğunun önemli sanat ve kültür merkezi konumundaydı.
Yesemek Açıkhava Müzesi; Ortalama 100 dönemlük alanı olan yesemek taş ocağı ve heykel atölyesinin nasıl işletildiği, hangi malzeme ve tekniği kullanıldığını anlatan dünyanın ilk heykel atölyesidir.
Rumkale; Rumkale-hromgla bir kale şehridir. Gaziantep merkezinin 25 kilometre doğusunda, Fırat nehri ve merzimen çayının birleştiği yerde sarp kayaklıklar üstünde yükselmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder