Cep telefonlarında 3G teknolojisi için geriye sayım başladı. Görüntülü konuşma ve cepten ADSL’den bile hızlı internet erişimi sağlayacak olan 3G teknolojisi herkesin dilinde. Tüketici özelliklerin tamamını bilmese de telefonu 3G’li olsun istiyor. Peki herkesin 30 Temmuzda kullanıma açılmasını beklediği 3G nedir?
Üçüncü nesil kablosuz telefon teknolojisilerine verilen genel addır. Aynı 1G ve 2G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır. 3G’nin 2G’ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik taban olarak alınan verinin ses değil sayısal veri olmasıdır. Buna ek olarak, 3G sisteminde cihazlar bant genişliğini sadece veri alışverişi sırasında işgal ederler. İlk örnekleri Japonya’da 1998 yılında kullanıma açılan bu teknoloji, 2003'ten itibaren Avrupa’ya da gelmiştir.
Mesajlaşma, internet erişimi ve yüksek hızda çoklu ortam haberleşme desteğiGelişmiş hizmet kalitesiGelişmiş pil ömrüKonumlandırma hizmetlerinin sağlanmasıİşletim ve bakım kolaylığıMevcut şebekelerle birlikte çalışabilirlik, 2G’ye dolaşım sağlayabilmeMevcut şebekelere geriye doğru uyum sağlayabilme, düşük kurulum maliyetiGelişmiş güvenlik yöntemleri sayesinde mobil ticarete ortam sağlayabilmeMedya haberciliği açısında çekilen video görüntülerinin en hızlı bir şekilde haber merkezine yetiştirilmesi4 saatte indirilebilen 700 MB’lık Divx filmin 1 saatte indirilebilmesi (2 mbps hız)Görüntülü konuşmanın sağlanması.Mobil TV izleyebilme(Kupa maçları ve diziler gibi).Tüm kablosuz cihazlar iletişim kurarken bir frekans kullanıyor. Frekansın yüksek olması, haberleşme sırasında daha az veri kaybının yaşanması ve daha iyi iletişim anlamına geliyor. Kapalı alanlarda veri aktarımında hız kaybı ve kesinti oranı azalıyor. Bunun yanında frekansın yüksek olması, uzaklığa bağlı hız düşüşünü de azaltıyor. Yani frekans ne kadar yüksek olursa, veri aktarım hızı o kadar iyi, kesintisi o kadar az oluyor. Buna göre A tipi lisans almaya hak kazanan şirket, 4 S Mlız üzerinden haberleşmesini sağlayacak. B tipi lisansta frekans hızı 35 Mhz, C tipi lisanstaysa 30 Mhz olacak.
Öncelikle 3G’yi destekleyen cep telefonu edinmeniz gerekiyor. Ardından operatörürünzle yeni bir sözleşme imzalamalısınız. Operatörler abonelik için ücret alabilir.
Piyasada bir çok markanın çeşitli modelleri bulunmakta. Bunları alırken dikkat etmeniz gereken birçok husus var. Bunlardan en önemlisi ise telefonun çift kamerasının olup olmaması. Piyasada çift kamerası olmayan bir çok 3G’li cep telefonu bulunmakta. Bu telefonlar ile görüntülü konuşma yapma gibi bir olanağınız olmayacak. Yani 3G’nin bize getireceği en büyük yenilikten mahrum kalabilirsiniz. Kameranın yanı sıra hafızası küçük olan 3G’li telefonlarda internet erişiminde sorunlarla karşılaşabilirsiniz. İnternet bağlantınızın kesilmesi, sürekli donlara, kilitlenmelere maruz kalabilirsiniz. 3G’den faydalanabilmek için elbette ek bir ücret ödeyeceksiniz. Bu ücret Ağustos ayına doğru netleşecektir.
0 yorum:
Yorum Gönder